Trigliceridai (Trig)

Trigliceridai (Trig) – tai pagrindinis riebalų rūgščių šaltinis organizme. Trigliceridai patenka į organizmą su maistu arba sintezuojami pačiame organizme Trigliceridų nustatymas svarbus apibūdinant hiperlipidemijas ir įvertinant išeminės širdies ligos riziką. Trigliceridai yra pats svarbiausias išeminės širdies ligos rizikos veiksnys sergantiems II tipo diabetu. Asmenims, turintiems mažą DTL cholesterolį bei didelį trigliceridų kiekį, išeminės širdies ligos rizika daug didesnė nei tiems, kurių kraujyje šių pokyčių nenustatoma. Trigliceridų koncentracija su amžiumi laipsniškai didėja. Įvertinant trigliceridų koncentraciją serume svarbu, kad ligonis būtų nevalgęs bent 14 valandų iki kraujo ėminio paėmimo. Rekomenduojama vengti alkoholio bent tris dienas iki tyrimo. Pati dažniausia trigliceridų padidėjimo priežastis yra netinkamas ligonio paruošimas tyrimui, neatsižvelgimas į tai, ar ligonis pavalgę Trigliceridai taip pat padidėja esant išeminei širdies ligoms, aterosklerozės rizikai, alkoholinei kepenų cirozei, ūmiam ar lėtiniam pankreatitui, nutukimui, II tipo CD.

Rekomendacijos:

  • Rekomenduojama profilaktiškai atlikti 1 kartą per metus, ligų diagnostikai ir gydymo kontrolei atliekamas periodiškai pagal gydytojo nurodymus.
  • Tyrimo rezultatams turi įtakos vartojami vaistai, mityba, alkoholis, stresas, rūkymas, kofeinas, nėštumas.
  • Tyrimo paėmimui būtina atvykti nevalgius 12-14 val., galima atsigerti vandens, rekomenduojama dieną prieš tyrimą vengti riebaus maisto ir nevartoti alkoholio 24 val.