Daugelis nespecifinių simptomų, tokių kaip viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, nuovargis, pykinimas, migrena, astma, egzema, artritas ar nuovargis gali būti dėl daugelio priežasčių, viena iš jų – maisto netoleravimas. Dažnai būna sunku nustatyti pagrindinį dirgiklį, sukeliantį šiuos simptomus, todėl įprastos dietos, atsisakant vieno ar kito produkto, yra neefektyvios dėl labai skirtingų organizmo reakcijų. Imunoglobulinų G klasės antikūnų prieš maisto produktus bei jų priedus testas gali padėti nustatyti ar imuninių reakcijų sukeltas maisto netoleravimas kenkia sveikatai. Jeigu nustatoma imunoglobulinų G klasės antikūnų koncentracija prieš tam tikrą produktą yra didelė, to produkto eliminavimas iš mitybos gali palengvinti simptomus. Taigi, išsami imunoglobulinų G analizė gali padėti sudaryti individualiai labiausiai tinkamą dietą. Specialistai nerekomenduoja maisto netoleravimo tirti jaunesniems nei 2 metai vaikams, nes šiuo periodu imuninė sistema dar tik formuojasi.

Maisto netoleravimas

Maisto netoleravimas (ar padidėjęs jautrumas maistui) yra žalinga reakcija į maistą ir maisto priedus. Ši reakcija gali būti sukelta įvairių priežasčių: laktozės ar histamino netoleravimas, maisto priedai (glutamatai, sulfitai, vazoaktyvūs aminai), toksinai arba imonoglobulinų G sukeltos imuninės reakcijos.

Maisto netoleravimas skiriasi nuo imunoglobulinų E sukeltos maisto alergijos (1 tipo alergija) nes simptomai pasireiškia vėliau, yra lėtinio pobūdžio ir išplitę. Klasikinės imunoglobulinų E sukeltos alerginės reakcijos metu, pavartojus alergizuojančio maisto įvyksta greitas histamino išsiskyrimas ir pasireiškia tokie simptomai: dilgčiojimas burnoje, dilgėlinis bėrimas, veido, lūpų, liežuvio ir gerklės tinimas. Sunki alerginė reakcija (anafilaksija) gali sukelti ūmų kvėpavimo sutrikimą, kraujo spaudimo kritimą ir pavojų gyvybei. Esant imonoglobulinų G sukeltam maisto netoleravimui, simptomai pasireiškia vėliau – po kelių valandų ar net dienų. Dažniausiai pasireiškiantys simptomai: viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, pykinimas, skrandžio skausmas, dirglios žarnos sindromas, migrena, astma, sąnarių skausmai, sutrikusi koncentracija, odos pakitimai, svorio kritimas arba augimas.

Imunoglobulinų G sukeltas maisto netoleravimas yra pagrįstas imuninių kompleksų susidarymu. Dalinai suvirškinto maisto komponentai patenka į kraujotaką ir sukelia IgG antikūnų gamybą bei antigenų – antikūnų kompleksų formavimąsi. Jeigu imuniniai kompleksai pilnai nepasišalina, tai kaupiasi audiniuose, sukeldami uždegimą. Pacientai, kurių imuninė sistema yra pažeista ar padidėjęs žarnų sienelės pralaidumas (dirglios žarnos sindromas), yra ypatingai linkę į tokias uždegimines reakcijas. Dirglios žarnos sindromą gali sukelti dėl mitybos padidėjęs žarnyno rūgštingumas, vaistai, infekcijos, konservantai, alkoholis, nikotinas, stresas ir kiti faktoriai. Imuniniai kompleksai dažniausiai kaupiasi tuose audiniuose, kurie jau yra pažeisti ar vyksta uždegimas, dėl ligos, infekcijos ar aplinkos toksinų, ir sukelia uždegimo sustiprėjimą bei lėtinius simptomus.

Dažniausiai simptomų palengvinimui tam tikrą laiką yra skiriama eliminacinė dieta. Iš mitybos yra pašalinami tie produktai, prieš kuriuos buvo nustatytos didelės IgG antikūnų koncentracijos. Žarnyno floros pagerinimas taip pat gali sumažinti sienelių pralaidumą maisto antigenams.

Maisto produktai

Daržovės: Brokolis; Baltasis kopūstas; Poras; Svogūnas; Česnakas; Morkos; Bulvės; Pomidorai.
Riešutai: Graikiški riešutai; Migdolai; Lazdyno riešutai; Žemės riešutai.
Pupelės: Lęšiai; Šparaginės pupelės; Baltosios pupelės; Sojos pupelės.
Grūdai: Gliadinas ir glitimas; Kukurūzai; Grikių miltai; Ryžiai; Avižiniai miltai; Miežiniai miltai; Ruginiai miltai; Kvietiniai miltai.
Vaisiai ir uogos: Vynuogės (žal./ mėlyn.); Figos; Bananai; Kiviai; Obuoliai; Apelsinai.
Žuvis ir jūrų gėrybės: Krevetės; Lašiša; Tunas; Menkė.
Grybai: Grybų mišinys 1 (gluosninė kreivabudė, pievagrybiai, Shiitake grybai, voveraitės).
Mėsa: Vištiena; Kiauliena, virta; Jautiena.
Pieno produktai: Ožkos pienas; Apdirbtas sūris; Kazeinas; Beta-Laktoglobulinas; Karvės pienas.
Kiaušiniai: Kiaušinio trynys; Kiaušinio baltymas.
Prieskoniai: Medus; Juodoji arbata; Garstyčių sėklos; Kava; Kakavos pupelės; Pipirai (juod./ balt.); Karis; Vanilė; Kepimo mielės.

KAINA – 125 €   (Be akcijos – 140 €)


-Akcija galioja iki balandžio 30 d.
-Kraujo paėmimo kaina 2 €
-Nuolaidos nesumuojamos

Adresai tyrimams